Ergonomics, leg position and hip dysplasiaErgonomics, leg position and hip dysplasia

Ergonomie, beenpositie en heupdysplasie

BabyBjörn ontwikkelt al bijna 50 jaar draagzakken en we kennen de discussie over draagzakken en heupdysplasie – een verkeerde ontwikkeling van het heupgewricht – maar al te goed. We weten ook dat dit onnodige angst veroorzaakt onder ouders die natuurlijk alleen het beste willen voor hun kind.  

In de meeste gevallen wordt heupdysplasie in een zeer vroeg stadium door een arts gediagnosticeerd. Maar in sommige gevallen wordt heupdysplasie later ontdekt. De behandeling die nodig is, hangt af van wanneer de heupdysplasie is ontdekt. 

 

Om ervoor te zorgen dat onze draagzakken ergonomisch en veilig zijn, hebben we een onderzoekspartnerschap met het International Hip Dysplasia Institute. 

Dr. Charles T. Price, de directeur van het International Hip Dysplasia Institute, zegt het volgende over draagzakken en heupdysplasie:  

"Er is geen bewijs dat een product waarin een kind of baby wordt gedragen heupdysplasie veroorzaakt. Het bewijs van schadelijke heupposities komt voort uit zwaaioefeningen die de heupen en knieën langdurig in een uitgestrekte positie houden. Het International Hip Dysplasia Institute is van mening dat heupen met heupdysplasie of heupinstabiliteit baat kunnen hebben bij de M-positie, maar er zijn geen aanwijzingen dat andere houdingen schadelijk kunnen zijn als het gaat om het dragen van baby's. Een onderzoeksrapport uit Spanje heeft aangetoond dat stabiele heupen bij baby's stabiel blijven, zelfs als ze zich niet in de M-positie bevinden. Met name het International Hip Dysplasia Institute heeft BabyBjörn erkend als leider in de ontwikkeling van producten die gezond zijn voor baby's en een gezonde heupontwikkeling bevorderen." 

 

Omdat het lichaam van een jonge baby nog lang niet volledig ontwikkeld is en het skelet zacht is, is het belangrijk dat onze draagzakken rekening houden met de anatomie van de baby. Dit doen we door een voldoende brede beenpositie aan te bieden, waarbij de benen gespreid zijn en de heupen goed worden ondersteund. We ontwerpen onze draagzakken zo dat het kind in dezelfde positie zit als wanneer het in de armen van zijn of haar ouders wordt gedragen.  

Afhankelijk van de leeftijd van het kind en het specifieke gebruik van de draagzak, bieden onze verschillende modellen beenposities in verschillende breedtes. Onze draagzakken en de beenpositie kunnen ook worden aangepast naarmate het kindje groeit. Al onze draagzakken zijn ergonomisch veilig en bevorderen een gezonde ontwikkeling.  

 

Ouders vragen ons soms of het dragen van een baby in een draagzak te veel druk uitoefent op het kruis van de baby. Het materiaal van onze draagzakken sluit zacht om de baby en het ontwerp zorgt ervoor dat het gewicht gelijkmatig over het lichaam van het kind wordt verdeeld. Met andere woorden: ouders hoeven zich geen zorgen te maken dat het hele gewicht van de baby op zijn kruis drukt. 

 

Als je meer wilt lezen over de ontwikkeling van onze draagzakken in samenwerking met medische deskundigen, dan kun je dat hier doen. 

 

Wie meer wil lezen over de Spaanse onderzoeksstudie die onderzocht heeft welk effect het dragen van een baby in een draagzak heeft op de heupen van een baby, kan dat hier