Onze geschiedenis

Wij zijn een familiebedrijf dat families op de eerste plaats zet. In 1961 verkochten we ons allereerste wipstoeltje. Sindsdien luisteren we naar en leren we van ouders en experts, omdat we essentiële producten voor het ouderschap willen maken die nabijheid stimuleren en elke dag kunnen worden gebruikt en geliefd zijn. Want alles wat we doen, doen we voor toekomstige generaties.

Dit jaar vieren we ons 60-jarig bestaan. Haal samen met ons mooie herinneringen op!

mother with baby in a baby bouncermother with baby in a baby bouncer

1961 – Een merk is geboren

In 1960 was Björn Jakobson in de VS toen hem een idee inviel dat hij maar niet uit z'n hoofd kon krijgen. Terug thuis in Zweden werd zijn idee werkelijkheid toen hij samen met zijn schoonzus Elsa Jakobson een wipstoeltje begon te produceren.

Baby's in retro BabyBjörn bouncersBaby's in retro BabyBjörn bouncers

1963 – Wipstoeltjes en artsen

In de jaren zestig ging men ervan uit dat baby's op de grond of in hun kinderwagen moesten liggen. Björn nam contact op met kinderartsen en andere specialisten over zijn idee en nadat ze het grondig hadden beoordeeld, werd het concept van een wipstoeltje geboren.

Björn & Lillemor with childrenBjörn & Lillemor with children

1965–Ouders worden

In 1962 ontmoette Björn Lillemor, een textielontwerpster, op een dansavond, en een paar maanden later trouwden ze. Het jonge koppel werd al snel een gezin van vier. Hun kinderen Joakim en Siri werden met een tussenpoos van slechts elf maanden geboren, wat betekende dat het gezin volgens het concept 'twee onder twee' leefde.

BabyBjörn retro logoBabyBjörn retro logo

1964 – Logo en marketing

Björn en Elsa, beide ouders van kleine kinderen, begrepen hoe ze jonge moeders konden bereiken en belangstelling voor hun producten konden wekken. Ze maakten hun eerste logo.

BabyBjörn Björn - the founder with a babyBabyBjörn Björn - the founder with a baby

1965 – De opblaasbare verschoningsmat

Björn verschoont luiers in een wit overhemd en een stropdas(!). Een vader die luiers verschoonde, was in 1962 een heel ongebruikelijk beeld. Maar Björn en Lillemor vonden de rol van de vader in het leven van een kleine baby altijd al heel belangrijk als hoeksteen van de productontwikkeling en marketing van BabyBjörn.

Bib with the deep spill pocket - a classic from BabyBjörnBib with the deep spill pocket - a classic from BabyBjörn

1968 – De slab

Toen hun dochter Lisa klaar was om zelf te gaan eten, waren Björn en Lillemor zo overweldigd door de wilde manier waarop ze het voedsel met haar hele lichaam te lijf ging dat ze onmiddellijk beseften hoe noodzakelijk een stevige, wasbare slab was.

The toy container - BabyBjörn historyThe toy container - BabyBjörn history

1970 – De speelgoedbak

Deze speelgoedbak was een bestseller in de jaren 70, vooral in Duitsland. Hij bood ruimte voor tal van dingen, zelfs kinderen.

Family walking with dog in the foresFamily walking with dog in the fores

1973—Dichtbij het hart

Dit was het jaar waarin we onze eerste draagzak lanceerden. Onze inspiratie kwam van de medische gemeenschap, die in die tijd innig contact met kleine baby's sterk stimuleerde. De draagzak kreeg de naam Close to Heart en Björn beschreef zijn eigen ervaring met het dragen van zijn dochter Josefin dicht bij zijn hart: "Het was alsof ik op wolken liep."

Changing diapers in the ’70sChanging diapers in the ’70s

Luiers verschonen in de jaren 70

Voorzieningen voor het verschonen van baby's maken al tientallen jaren deel uit van het assortiment. Deze tas kon worden veranderd in een verschoningsmat en was lange tijd heel populair.

’80s version of the BabyBjörn bouncer’80s version of the BabyBjörn bouncer

De versie van het wipstoeltje uit de jaren 80

Deze jonge heren waren te zien in een campagne over duurzaamheid en producten die generaties lang meegaan.

BabyBjörn ‘80s diaper bagsBabyBjörn ‘80s diaper bags

Luiertassen uit de jaren 80

Onze luiertassen waren heel populair en verschenen in de loop der jaren in tal van vormen. Dit is een van de meer kleurrijke, natuurlijk ontworpen door Lillemor.

Popular travel crib from the ’80sPopular travel crib from the ’80s

Populair reisbedje uit de jaren 80

Ons houten reisbedje veroverde de harten van veel gezinnen en bleef daar lange tijd. Hij voelt vrij zwaar aan als je het vergelijkt met de versie van vandaag.

Lillemor’s holiday retail concept1985—color crushLillemor’s holiday retail concept1985—color crush

1985 – Gek op kleuren

De jaren 80 waren een explosie van kleuren en patronen, waar wij zeker baat bij hadden. Dit was het vakantieverkoopconcept van Lillemor.

Dads in ads in the ’80sDads in ads in the ’80s

Vaders in de reclame in de jaren 80

Lillemor was ervan overtuigd dat vaders al vroeg deel moesten uitmaken van het marketingmateriaal, wat veel distributeurs en partners in het buitenland schokkend vonden.

Denim design in the ’80sDenim design in the ’80s

Denimdesign in de jaren 80

Deze luiertas werd erg populair bij ouders. Ons logistieke centrum is sinds de oprichting van ons bedrijf gevestigd in Småland, Zweden. Vele fotoshoots vonden plaats in de buurt, deze vond plaats in de jaren 80.

1991—the classic baby carrier1991—the classic baby carrier

1991 – De klassieke draagzak

Hoewel de draagzak Close to Heart heel populair was, wilden Björn en Lillemor een draagzak maken die gemakkelijker om en af te doen was. In 1991 lanceerden we Draagzak Original, met een optie met het gezicht naar voren en een chique marineblauw ontwerp. De verkoop groeide explosief en het merk begon nieuwe consumenten te vinden in andere delen van de wereld.

1994—introducing a new color to the industry1994—introducing a new color to the industry

1994 – Introductie van een nieuwe kleur in de branche

Toen Harpers' Bazaar een modieus zwart-wit exemplaar van de marineblauwe Draagzak Original maakte, belden veel mensen op om de 'zwarte' draagzak te kopen. Zelfs Lillemor, met haar klassieke modeprints een pionier in de babywereld, aarzelde om een babyproduct in het zwart te maken. Maar omdat de reacties overweldigend positief waren, creëerde ze al snel een draagzak in strak zwart – en sindsdien is het een iconisch product.

BabyBjörn 1997—classic designs…BabyBjörn 1997—classic designs…

1997 – Klassieke ontwerpen...

Het was Lillemor's specialiteit geworden om klassieke modeprints zoals tartan, gingham en krijtstreep te combineren met de stijl en outfits van ouders. Om de een of andere reden is dit klassieke harlekijnpatroon nooit een klassieker geworden.

Björn & Lillemor BabyBjörn familyBjörn & Lillemor BabyBjörn family

2000 – Nieuwe inspiratie

De familie is sinds de jaren 90 tien kleinkinderen rijker geworden en met hen kwamen nieuwe productideeën. Lillemor en Björn bestempelen hun kleinkinderen als 'het toetje in hun leven.'

BabyBjörn 2005—potty timeBabyBjörn 2005—potty time

2005 –Tijd voor het potje

Potjes maken al sinds de jaren 60 deel uit van het assortiment. Ze zijn er in verschillende vormen en kleuren, en in de jaren 70 hadden we zelfs een doorzichtig potje, speciaal gemaakt voor kinderdagverblijven. Het is waarschijnlijk geen grote verrassing dat dit geen succes was.

Father with baby in Baby Carrier One AirFather with baby in Baby Carrier One Air

2013 – Introductie van Draagzak One

Het dragen van baby's werd steeds populairder en ouders wilden hun baby's langer dragen. Dit resulteerde in Draagzak One en het begin van een reeks nieuwe draagzakken. 

Dad's with baby in Baby Carrier One dadstories collectionDad's with baby in Baby Carrier One dadstories collection

2017 – #dadstories

Toen de collectie #dadstories in 2017 werd gelanceerd en vaders hun ervaringen deelden, waren er geen geschokte reacties of protesten – alleen liefde en ondersteuning.

BabyBjörn second generationBabyBjörn second generation

2019 – Tweede generatie

In 2018 hebben Björn en Lillemor de volledige eigendom overgedragen aan de tweede generatie, die opgroeide met BabyBjörn als 'vijfde broertje'.

BabyBjörn 60 anniversary press informationBabyBjörn 60 anniversary press information

Info voor de pers

Ben je nieuwsgierig naar onze geschiedenis en wil je meer weten over allerlei belangrijke ontwikkelingen vanaf onze start in 1961 tot nu? Hier lees je onze geschiedenis, van A tot Z.

Lees meer