A scientific study on babies’ hip positions in baby carriersA scientific study on babies’ hip positions in baby carriers

Een wetenschappelijk onderzoek naar de heupposities van baby's in draagzakken

In 2018 voerde dr. César Galo García Fontecha van het Hospital Universitario Vall d'Hebron in Barcelona, Spanje, een wetenschappelijk onderzoek uit naar de gevolgen van het dragen van baby's in een draagzak op de heupen.

 

Lees meer over de resultaten van het onderzoek in deze samenvatting.

 

OVER DR FONTECHA 

Dr. César Galo García Fontecha is specialist in pediatrische orthopedische chirurgie.  

Momenteel is hij hoofd van de orthopedie- en traumatologiedienst van het kinderziekenhuis SJD Barcelona. Dr. Fontecha heeft bijna twintig jaar ervaring en werkt uitsluitend op het gebied van orthopedische aandoeningen bij kinderen. Hij heeft een doctoraat in de chirurgie voor wervelkolomaandoeningen en een master in wetenschappelijke methodologie in gezondheidswetenschappen. Tijdens zijn carrière heeft dr. Fontecha twaalf onderzoeksprojecten uitgevoerd die concurrerend werden gefinancierd. Daarnaast is hij lid van de Spaanse Pediatrische Orthopedische Vereniging en coördinator van het wetenschappelijk comité. Hij is ook lid van de European Pediatric  Orthopaedic Society en vicevoorzitter van de Ponseti Association (Spanje) voor clubvoetbal. 

 

OVER DE STUDIE  

 

ACHTERGROND 

Heupdysplasie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij pasgeborenen, meisjes en bij stuitliggingen. Van een stuitligging is sprake wanneer de baby laat in de zwangerschap met de billen naar beneden in de baarmoeder ligt.

 

Erfelijke factoren spelen een rol en het blijkt ook dat externe factoren de manier waarop de heupen van baby's zich ontwikkelen in de eerste levensmaanden kunnen beïnvloeden. Dit vormde de basis van deze studie.  

In de studie onderzochten Spaanse onderzoekers de heupen van baby's die in drie verschillende draagzakken werden gedragen. De draagzakken bieden verschillende ondersteuning voor de dijen van de baby. Twee van deze draagzakken werden geleverd door BabyBjörn.

 

HET ONDERZOEKSPROJECT 

Er werd een echografie uitgevoerd bij gezonde baby's van 1,5-3,5 maanden oud met stabiele heupen en een gemiddeld gewicht van 5,2 kg. Het is gemakkelijk om het onderzoek op deze leeftijd uit te voeren, omdat de heupen van baby's voldoende ontwikkeld zijn terwijl ze nog niet volledig in een vaste positie staan. In totaal werden 15 baby's onderzocht: vijf jongens en tien meisjes. De heupen van de baby's waren allemaal type 1 volgens de Graf-methode (een ultrasone methode die wordt gebruikt om de heupen van baby's bij de geboorte te classificeren). In het kader van het onderzoek werden drie verschillende parameters onderzocht: de alfahoek (60 graden of minder), de femurkop en de afstand tot het schaambeen. Het onderzoek omvatte alleen draagzakken, omdat draagzakken in vergelijking met draagbanden de positie van de heupen van de baby min of meer fixeren. Alleen de rechterheupen van de baby's werden onderzocht om de onderzoekstijd te beperken en de procedure te vergemakkelijken. Het onderzoek werd altijd uitgevoerd terwijl de baby immobiel was. 

 

RESULTATEN EN CONCLUSIE 

De resultaten van het onderzoek toonden normale echografische parameters voor de rechterheup bij alle baby's die aan het onderzoek deelnamen en in de betreffende draagzakken werden gedragen. Er werden ook geen verschillen in parameters vastgesteld met betrekking tot geslacht, leeftijd of gewicht van de baby's. Samenvattend betekent dit dat er geen effect herkenbaar is bij baby's met normale, gezonde heupen als ze met het gezicht naar binnen worden gedragen in een van de onderzochte draagzakken. 

 

Bron: Fontecha CG, Coma Muñoz A, Catala Muñoz A. Exploración ecográfica de las caderas del bebé en mochilas de porteo. Rev Esp Cir Ortop Traumatol. 2019; 63:289–294. (Evaluatie door echografie van de heupen van baby's die in draagzakken worden gedragen, C.G. Fontecha, A. Coma Muñoz en A. Catala Muñoz.)