My baby and safe sleeping—what should i bear in mind? BabyBjörnMy baby and safe sleeping—what should i bear in mind? BabyBjörn

Mijn baby en veilig slapen - waar moet ik rekening mee houden?


Als baby 's veilig slapen, slapen moeders en vaders ook. Maar hoe weet je zeker dat je baby veilig slaapt? We spraken met Dr. Mark Brandenburg, een spoedeisende hulp arts en deskundige op het gebied van kindveiligheid, die ook auteur is van het boek Baby Safe. Hij deelt zijn aanbevelingen over veilig slapen voor baby 's.

 

Waarom is slapen zo belangrijk?
De slaaptijd van je baby is cruciaal voor groei en ontwikkeling, en alle ouders weten dat dit het beste moment is om een rustige, ontspannende pauze te nemen. Er zijn twee essentiële veilige slaapcomponenten voor baby 's jonger dan twaalf maanden: houding en omgeving.

Moeten baby 's op hun rug of buik slapen?
Veruit de veiligste slaaphouding voor een baby is op zijn rug. Safe to Sleep (oorspronkelijk Back to Sleep) is een campagne in de VS die vijfentwintig jaar geleden werd gelanceerd en ouders aanspoorde om slapende baby 's op hun rug te leggen. Sindsdien zijn gevallen van wiegendood met 50% afgenomen. Daarom raad ik je aan om ervoor te zorgen dat je baby op een veilige, stevige en vlakke ondergrond slaapt tot hij of zij ten minste twaalf maanden oud is.

Wat is precies een veilige slaapomgeving voor een baby?
Een ledikant of wiegje van goede kwaliteit is de veiligste slaapomgeving voor je baby. Plaats het bedje zo dat meubilair, gordijnen, blinde koorden enz. buiten het bereik van de baby zijn.

Welke matras en welke matrashoes moet ik gebruiken voor het bedje?
De twee belangrijkste kwaliteiten van een matras voor het bedje zijn de stevigheid en pasvorm. De matras moet stevig tegen elke kant van het bedje aan liggen, zodat de baby er niet onder kan kruipen of vast kan komen te zitten in een opening tussen de matras en de zijkanten van het bedje. Als je twee vingers tussen de zijkant van het bedje en de matras kunt plaatsen, is de matras te klein. Zorg ervoor dat de matrashoes van duurzaam materiaal is gemaakt en strak om de matras zit.

Hoe zit het met kussens, dekens en knuffels?Een baby heeft niet zoveel accessoires in zijn bedje nodig als wij denken. Veel ouders gebruiken een kussen en deken, maar alles wat je baby echt nodig heeft, is een geruststellende en mogelijk knusse slaapzak. Dit is meestal voldoende om een baby warm te houden tijdens het slapen. Plaats geen dekens, stootranden, kussens, spreien, zacht speelgoed en knuffels in het bedje van je baby.

Is het veilig om samen met mijn baby te slapen?De veiligste slaapomgeving voor je baby is in een ledikant of wiegje dichtbij je bed; het is onveilig voor je baby om je bed te delen. Laat je baby in alle gevallen in je slaapkamer slapen, maar laat het niet bij jou in bed slapen. Drink nooit alcohol en neem geen drugs, slaappillen of andere medicijnen die je slaperig maken als je besluit om samen met je baby te slapen.Dr Mark Brandenburg

Mark Brandenburg, MD, MSc is een praktiserend spoedeisende hulp arts en epidemioloog in Oklahoma. Hij is tevens Chief Medical Officer van Bristow Medical Center ziekenhuizen en behaalde een Epidemiology Master of Science diploma aan de University of London. Hij en zijn vrouw Kelly hebben twee jongens die allang uit hun ledikantjes zijn gegroeid. Dr. Brandenburg heeft twee ouderschapsboeken geschreven over de veiligheid van baby 's en kinderen en meer dan vijfentwintig medische artikelen gepubliceerd over spoedeisende geneeskunde en letselepidemiologie. Hij put uit zijn ervaring als arts, onderzoeker en vader.

Ontdek onze producten