
)
Pasgeboren baby's & slaap – feiten en tips
Baby & slaap – hoeveel problemen kan dit opleveren? Wij vroegen verloskundige Maria Sahlin naar haar beste slaapadviezen voor baby's, voor kersverse ouders.
Je bent net thuis na de bevalling met je pasgeboren baby. De vreugde over het nieuwste gezinslid wordt afgewisseld met complete chaos. Alle gebruikelijke routines zijn verdwenen: eten, slapen en wakker zijn gebeuren op vreemde tijdstippen. 24 uur per dag! Heeft iemand een handleiding voor slaap bij pasgeboren baby's?
Maria Sahlin werkt al jaren als verloskundige en geeft ons wat bemoedigend advies.
“Maak je geen zorgen, het wordt vanzelf beter. Het is logisch dat je je soms wat overweldigd voelt en dat het in het begin een chaos is. Maar probeer het ritme van je baby te volgen deze eerste weken. Creëer je eigen babybubbel, leef van dag tot dag en go with the flow!"
Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?
De eerste weken slapen baby's meer dan dat ze wakker zijn. De slaapbehoefte van een pasgeboren baby is gemiddeld tussen 16 en 22 uur per 24 uur. Dit verschilt per baby en het kan ook per dag verschillen voor dezelfde baby.
"Als kersverse ouder denk je in het begin misschien dat je een routine hebt gevonden. Maar het is normaal dat die routine nog vaak verandert. Ook de duur van de slaap van je baby kan veranderen. Op sommige dagen zijn de wakkertijden en de duur van zijn slaapjes langer, en op andere dagen slaapt je baby in totaal misschien langer, maar is de duur van zijn slaapjes korter”, legt Maria uit.
Pasgeboren baby's doen korte dutjes
Een pasgeboren baby slaapt gemiddeld ongeveer 18–20 uur per dag. Dat klinkt als een comfortabel bestaan voor kersverse ouders. Waarom hebben zoveel ouders dan last van een slaaptekort in de eerste weken?
"Dat komt waarschijnlijk door de duur van de slaapjes. Een pasgeboren baby slaapt eventjes, is een tijdje wakker en valt dan weer in slaap. En dat kan zo dag en nacht doorgaan tijdens de eerste weken. Uiteindelijk neemt de baby ons circadiaanse ritme over, waarbij hij overdag langere periodes wakker is en 's nachts een aantal uur achter elkaar slaapt," zegt Maria.
Net als bij volwassenen bestaat de slaap van een baby uit verschillende cycli van diepe en lichte slaap.
"Een pasgeboren baby slaapt niet lang diep, maar wisselt vrij snel tussen diepe slaap, slaperig zijn en lichte slaap. Daartussen is de baby wakker en levendig, alert en mopperig of aan het gillen en huilen."
Het hongergevoel en een vol buikje bepalen hoe je baby slaapt
De eerste werken bestaat de wereld van een baby uit eten en slapen. Eten kost veel energie, waardoor je baby moe wordt en weer in slaap valt. En als hij weer wakker wordt, komt dat vaak door honger.
Pasgeboren baby's slapen volgens hun eigen interne klok en vallen in slaap wanneer ze dat nodig hebben. Na ongeveer 4-7 weken verandert dit. Je baby wordt dan nieuwsgierig naar zijn omgeving en moet soms in slaap worden gesust.
Pasgeboren baby's volgen het slaapritme van in de baarmoeder
Bijna alles wat gebeurt nadat een baby is geboren, is slim bedacht door de natuur. Maar het feit dat pasgeboren baby's een ander circadiaans ritme hebben dan hun ouders is niet zo handig. Niemand weet eigenlijk waarom.
“Pasgeboren baby's blijven vaak het slaappatroon volgen dat ze in de baarmoeder hadden, soms tot een week na de geboorte en soms zelfs een paar maanden. Bijna alle baby's in de baarmoeder zijn 's avonds laat en 's nachts vaker wakker en actief, terwijl ze 's morgens vroeg diep slapen," legt Maria uit.
Uiteraard vormt dat voor veel kersverse ouders een uitdaging.
“Het is natuurlijk frustrerend als je baby wakker is als jij wilt slapen. Maar wees geduldig als het om slaap gaat – je baby gaat geleidelijk langer slapen 's nachts. Een eenjarige baby heeft de slaapcyclus van een pasgeboren baby echt wel achter zich gelaten.”